Wednesday, December 21, 2011

KUMPULAN SLIPKNOT

Salam.
Kepada peminat muzik Slipknot, ni dia aku paparkan sedikit sebanyak cerita mengenai mereka.

Slipknot merupakan band metal Amerika dari Des Moines, Iowa. Ditubuhkan pada tahun 1995. Kumpulan itu telah diasaskan oleh percussionist (Shawn Crahan) dan Bassist (Paul Gray). Band ini dibarisi oleh :


Ahli Kumpulan
Berita terbaru, kematian Paul Gray pada 24 Mei 2010. Tempatnya diganti oleh Donnie Steele.


Pada pengamatan aku, band yang mempengaruhi muzik mereka ialah Fear Factory dan Godflesh (ada sedikit Slayer).


Slipknot terkenal dengan imej yang menarik, gaya muzik agresif dan bertenaga serta menunjukkan persembahan penuh huru-hara. Pasti ada headbanging dan stage diving.
Band ini terkenal dengan imej yang menarik perhatian kerana ahli-ahli memakai pakaian seragam, mempunyai topeng yang unik dan mempunyai nama samaran bernombor.


Band Slipknot tanpa topeng

Album
  • Slipknot: Double Platinum (February 2001)
  • Iowa: Platinum (October 2002)
  • Vol. 3: (The Subliminal Verses): Platinum (February 2005)
  • 9.0: Live: Gold (December 2005)
  • All Hope Is Gone: Platinum (August 2010)


Video and DVD
  • Welcome to Our Neighborhood: Platinum (February 2000)
  • Disasterpieces: Quadruple Platinum (November 2005)
  • Voliminal: Inside the Nine: Platinum (February 2007)
  • (sic)nesses: Platinum (November 2010)


Nota Kaki : Aku tau ada dikalangan korang nak copy and paste artikel di atas. Jangan lupa letakkan link blog aku sebagai kredit.

3 comments:

  1. baru hari ni tengok muka btol depa.. kecuali corey taylor sbb dia main ngn stone sour tak pakai topeng..

    ReplyDelete
  2. ..Nice info bro..anak gua tiga2 org tu minat giler dgn Slipnot depa perabih duit beli DVD dorang nih...Gambo Aru tu memang menyengat sangat!!..;0)

    ReplyDelete
  3. Kualiti recording bagi drumnya WIN. Clear abis bunyi drum dan percussion.
    Teringat kat Sepultura.

    ReplyDelete