Tuesday, November 25, 2014

JAMMING SESSION

Assalamualaikum.
Salam Perak Aman Jaya.

Sesi jamming kali ini dilakukan di rumah member, En.Syam.
Mini studio di rumah dia ajer. Takde gitar bass dan set drum.
Yang ada 2 bijik gitar (rhythm dan lead). Macam-macam genre muzik yang kami main antaranya rock, indie, 60an, metal dan grunge.
Aku baru jumpe member lama yang sama minat dalam muzik dan jamming2 ni.
Memang syiok la. Walopun main lagu2 mudah aje, ko ada? Haha..
Kami main setiap rabu petang pada setiap minggu.

Terima kasih diucapkan kepada jiran sebelah kerana memahami naluri pemuzik kelas bawahan seperti kami. Bunyi agak bising tapi terkawal.
Banyak perkara aku nak kongsi kepada korang, ada kesempatan nanti aku strory lagi.

Pedal gear yang kami gunakan :



DS-1: Distortion

The classic DS-1 Distortion pedal provides a harder distortion effect for guitar and keyboard sounds. Instead of toneless, fuzzy distortion, the DS-1 faithfully reproduces all the subtle nuances of playing dynamics--at any volume.

  • Classic BOSS Distortion tones for guitar and keyboard
  • Reproduces dynamics of playing, from soft to hard
  • Distortion, Level and Tone control to tailor overall sound as desired

 2. 

MT-2: Metal Zone

The MT-2 Metal Zone™ is one of BOSS' most popular pedals. This stompbox provides some of the most over-the-top, insane distortion tones in the world—with huge mids and lows and an ultra-saturated sound. 

  • Incredible-sounding distortion pedal with unique dual-gain circuitry
  • Provides super-long sustain and heavy mids and lows like a stack of overdriven amps
  • Three-band EQ with semi-parametric Mid control offers a wide range of extreme distortion textures
  • A must-have pedal for any hard rock or metal guitarist

3.


CH-1: Super Chorus

The CH-1 Super Chorus pedal delivers a clean classic chorus sound with crystal-clear highs and a unique stereo effect, variable between left and right speakers.

  • Classic BOSS chorus pedal with clean, brilliant sound for guitar and keyboards
  • Effect Level, EQ, Rate and Depth knobs allow for precise shaping of sound
  • Features Mono input and Stereo outputs for connection to dual amps

Thursday, August 28, 2014

Lego Minifigure : Batman & Wolverine

Fuhh..lamanye tak update blog.
Sekali-sekala layan hobi yang dah lama terbengkalai ni, memang syok.
Bulan lepas tengok mudah.my, terjumpa minifigure Batman & Wolverine ni. Nego lebih kurang, terus aku jadi beli. Tempoh penghantaran ambil masa 2 hari.
Pada korang yang tak kenal dan tak minat LEGO ni, memang rasa satu pembaziran. Pada yang suka, ianya dianggap terapi. Cewah.
Maklumlah harganya mahal. Nak dibandingkan jenama tiruan buatan China, memang jauh bezanya.
Harga RM4.80. Sesuai dibeli untuk anak-anak kecik main. Rosak atau hilang, boleh terebankan ajer.
Tetapi kalo model LEGO, orang beli buat koleksi. Comel.
Nak bela kucing, ikan atau arnab memang tak lalu ler, macam mana nak tinggalkan depa kalau kita nak bercuti panjang? Jenuh nak bela benda hidup ni. Kalau terabai, jawab la sendiri.
Dah jadi fenomena pulak sekarang ni, ramai yang minat LEGO. Cer try pergi Amcorp Mall, rata-rata peniaga toys di sana jual Hot Wheels, LEGO, Star Wars dan Transformers.
Maksudnya, permintaan dari peminat memang tinggi.
Hobi aku tatkala boring, snap gambar molek2 dan share di Instagram.
Akan datang aku belanja lagi gambar-gambar model LEGO lain yang aku ada.
Wassalam.

Tuesday, January 7, 2014

YIK FOONG LAGI

Jalan-jalan cari ilham awal tahun 2014 di minggu pertama. Ke mana lagi, IPOH ler.
Perut rasa lapar, waktu time tu pukul 3.20 petang. Macam biasa kalo selera nasi tah ke mana, aku singgah Kompleks Yik Foong pekena Meggi kari ngan Longsoi.
Kali ni order air longsoi panas. Air panas yang menyejukkan badan? Betul ke. Macam ayor badak pulak.
Meggi usah cerita la, memang menten rasa dia.
Brruuuppp... Alhamdulillah. Dah setel makan, kena berjalan la sikit dalam kompleks tu. Kasi bakar kalori.
Tak sangka pulak ada satu kedai tu (dulunya kedai games diganti dengan kedai makan, sekarang kedai track Tamiya - mini 4WD) apek tengah pasang track untuk kereta Tamiya. Singgah le kejap. Kedainya luas, tapi apek tu pasang hanya suku daripada ruang kedai. Mungkin nak testdrive dulu kot. Tambah la lagi..
Bila aku tengok dari luar, teringat tahun 1997 time tengah gila main kereta Tamiya. Satu set original harganya RM26.90. Beli kat Batu Gajah. Dulu tak main la jenama Auldey. Kira lekeh bebenor la time tu. Tapi sekarang nampak gayanya jenama tu pulak banyak di pasaran.
Trek Tamiya zaman aku main dulu warnanya kelabu ajer, tak macam gambar di atas. Sekarang ni dah naik balik musim main kereta Tamiya. Mungkin pengaruh Facebook kot. Dah banyak group cerita tentang dia ajer.
Sebelum balik singgah bengkel motor, sembang ngan sorang brader tu dia cakap kat Jalan Kuala pun dah ada 2 3 kedai Tamiya. Nak race kat sana pun boleh. Dialah organizernya. Aku tak kena tipu kot. Haha.
Dulu kalo nak race, masing-masing mesti bawak tool box sendiri. Tak besar, kecik saiznya.. Ada ke yang menumpang tool box kawan? Choi...
Mana boleh kereta Tamiya letak dalam poket, patah la dia. Dalam tool box tu penuh dengan alat-alat ganti kereta Tamiya. Modal nak main benda ni usah cakap lar. Memang ratus-ratus ler. Zaman dulu, tak mampu nak beli motor mahal2. So ada alternatif lain untuk melajukan lagi motor sedia ada dengan menukar wayar gulung kat dalam motor tu dengan wayar emas yang kualitinya lebih baik. Gulung punya gulung dapat la 20%-30% ekstra laju dari motor yang asal. Jadi la kan.
Dulu race tak taruh duit, sekarang ni tah la..
Okay la gang, lain kali cerita lagi. Udah ngantok kome, besok nak kojer.

Selain dari minat muzik, aku minat toys.
Gundam, Lego, Hotwheels, Starwars dan lain-lain. Banyak gambar nak share, kesempatan nak menaip tu yang kurang ada.
Wassalam.

Thursday, January 2, 2014

SESI PERSEKOLAHAN 2014 BERMULA

Selamat Pagi Semua..!
Amacam hari ni? Masih dalam mood cuti ka?
Ni gambar bebudak kelas yang aku pegang tahun ni. Dapat pulak bebudak tingkatan 2.
Yang lain semua tingkatan 4 dan 5. Fuhh... Heavy.
Hari pertama kena buat garang, memula pelajar senyap... kemudian dah start pulak buat perangai.
Haaa..kan dah kena sedas dari aku.

Apa-apa pun aku mengucapkan Selamat Kembali ke Sekolah.
Belajar rajin-rajin dan jaga tingkah laku.
Aku sebut kat pelajar tadi...
"Kamu hormat saya, dua kali saya hormat kamu. Kamu tak hormat saya, dua kali saya tak hormat kamu. So..berhati-hati".
Saya doakan yang terbaik untuk semua pelajar. Tiada perbezaan layanan dari sudut agama, kaum, jantina dan status kaya susah dari saya terhadap anda. Sama rata, sama rasa.
Sekian.