Tuesday, October 26, 2010

Evolusi Basikal


Basikal ialah sejenis kenderaan berkuasa manusia yang mempunyai dua roda yang dipasang ke rangka. Diperkenalkan buat pertama kali di Eropah pada abad ke-19, basikal telah berkembang dengan begitu pantas menjadi reka bentuk biasa pada hari ini. Berjumlah melebihi 1,000,000,000 di seluruh dunia pada hari ini, basikal memberikan satu cara pengangkutan yang utama di banyak kawasan serta sebagai bentuk pengangkutan rekreasi yang popular di kawasan yang lain.
Basikal ialah salah satu daripada rekaan manusia yang ketara. Bentuk dan tatarajah asas bagi rangka, roda, pengayuh, tempat duduk, dan hendal tidak banyak bertukar sejak model pemacu rantai pertama diperkembangkan di sekitar 1885, walaupun banyak perbaikan perincian yang penting telah dibuat, khususnya kebelakangan ini, dengan menggunakan bahan-bahan moden dan reka bentuk terbantu komputer(CAD).
Basikal telah memberikan kesan yang penting terhadap sejarah dalam alam budaya dan perindustrian. Pada tahun-tahun yang awal, pembinaan basikal mempergunakanteknologi yang sedia ada; pada masa kebelakangan ini, teknologi basikal sebaliknya telah menyumbang kepada bidang-bidang yang lebih baru.
Basikal utiliti Belanda yang menonjolkan brek hab dalaman di belakang, sarung rantai dan madgad, lampu berkuasa dinamo serta pemegang.

Basikal gunung moden ini mempunyai tayar yang besar, rangka tegap, penyerap hentakan depan dan pemegang yang berserenjang dengan paksi basikal.


ANATOMI SEBUAH BASIKAL GUNUNG

EKOR KERAS YANG TIPIKAL (A TYPICAL HARD TAIL)

LabelDeskripsiLabelDeskripsi
LabelDescriptionLabelDescription
1Bar hendal/handle bar17Gear belakang/Rear derailer
2Penukar gear/Shifter18Kaset/Cog, Cassette
3Tuas brek/Brake lever19Roda/Rim
4Kabel/Cable20Tayar/Tire
5Tiub kepala/Head tube21Palang pelana/Seat stay
6Sepit udang/Fork22Brek-V/V-brake
7Kaliper brek cakera/Disc Brake Caliper23Gear hadapan/Front derailer
8Cakera brek/Brake disc24Tiub pelana/Seat tube
9Gelendong/Hub25Batang pelana/seat post
10Jejari/Spoke26Pelana/Saddle
11Injap/Valve27Ampaian belakang/Rear shock
12Rakap/Pedal28Tiub atas/Top tube
13Engkol/Crank29Tiub bawah/Down tube
14Gegancu/Chain ring30Set kepala/Head set
15Rantai/Chain31Stem/Stem
16Palang rantai/Chain stay

AMPAIAN PENUH YANG TIPIKAL (A TYPICAL FULL SUSPENSION)

Thursday, October 21, 2010

Kenangan Lagu Sepanjang Zaman

Aku membesar dengan lagu-lagu di bawah. Pelbagai genre yang aku dengar dari yang ringan (seringan pop) hingga ke berat (black metal). Tak jemu-jemu dengar mp3 mereka lebih-lebih lagi dalam kereta semasa sesi pemanduan yang panjang (heheh, dari Batu Gajah ke Lumut).

Ada kombinasi lagu baru dan lama yang mungkin aku akan dengar sampai aku pencen barangkali. Atau lebih dari itu.

Berikut adalah lagu-lagu terbaik yang aku suka mengikut ranking 1 -100.


  1. Langsuyr – Pontianak
  2. Queen - Bohemian Rhapsody
  3. Megadeth - Dread And The Fugitive
  4. Sil Khannas - Gerbang Kayangan
  5. Langsuyr - My Oath For Thee
  6. SYJ - Hati Syaitan
  7. Iron Maiden - Hallowed Be Thy Name
  8. Radiohead - Paranoid Android
  9. Sepultura - Beneath The Remain
  10. Muse - New Born
  11. Foo Fighters - Big Me
  12. As Sahar – Tinggam
  13. R.Azmi - Terkenang Masa Lalu
  14. Langsuyr - Tangisan Embun Pagi
  15. Sweet Charity – Penunggu
  16. Sil Khannaz - Santapan Terakhir Raja Bersiong
  17. Helloween - Dr. Stein
  18. Radiohead – Creep
  19. Kalmah – Hades
  20. Muse - Plug In Baby
  21. Sil Khannaz - Eastern Barbaric Skullkrusher
  22. Led Zeppelin - Stairway To Heaven
  23. King Diamond - No Presents For Christmas
  24. Pink Floyd - Wish You Were Here
  25. Jason Mraz - You & I Both
  26. Iron Maiden - Remember Tomorrow
  27. Green Day - Basket Case
  28. Operation Ivy – Knowledge
  29. Radiohead - Exit Music (For A Film)
  30. Iron Maiden - Fear Of The Dark
  31. Led Zeppelin - Since I've Been Loving You
  32. Nirvana - Smells Like Teen Spirit
  33. Beatles - And I Love Her
  34. Hammerfall - Rising force
  35. SYJ - Mata Sepet
  36. Dragon Force - Through The Fire & Flames
  37. Helloween - Keeper Of The 7 Keys
  38. Queen - Under Pressure
  39. Black Sabbath – Paranoid
  40. Rhapsody - Wisdom Of The King
  41. Green Day - When I Come Around
  42. Eric Clapton - Wonderful Tonight
  43. Helloween - Livin' Ain't No Crime
  44. From Autumn To Ashes - Death Kult Social Club
  45. Dr.Alban - No Coke
  46. Arctic Monkeys - When The Sun Goes Down
  47. Metallica – One
  48. Cradle of Filth – Nymphetamine
  49. MXPX - Do Your Feet Hurt
  50. The Stone Roses - Made Of Stone
  51. Radiohead - No Surprises
  52. In Flames – Trigger
  53. Cromok – Memories
  54. Extreme - More Than Words
  55. Strokes - Last Nite
  56. Bob Marley – No Woman No Cry
  57. Sepultura - Refuse / Resist
  58. Operation Ivy - Bad Town
  59. Radiohead - The Bends
  60. Silverchair - Miss You Love
  61. The Distillers - City Of Angels
  62. Cradle of Filth - Balsamic And Anathema
  63. Arctic Monkeys - Mardy Bum
  64. Beyond – Amani
  65. Deftones - Pink Maggit
  66. The Doors - Love Her Madly
  67. Frank Sinatra - My Way
  68. Him - Join Me
  69. In Flames – Moonshield
  70. Iron Maiden - Aces High
  71. James Blunt - Goodbye My Lover
  72. Jason Mraz - The Beauty In Ugly
  73. Judas Priest - Breaking the Law
  74. Maher Zain - Open Your Eyes
  75. Giegiel – Cahaya
  76. Gary Moore - Still Got The Blues
  77. R.Azmi - Mata Keranjang
  78. Nightwish - Sleeping Sun
  79. Oasis - Don’t Look Back In Anger
  80. Deep Purple - Soldier Of Fortune
  81. King Diamond – Melissa
  82. Manowar – Courage
  83. Metallica - Master Of Puppets
  84. Radiohead - No Surprises
  85. As Sahar - Fandeyian Okultika Hymnology
  86. Dewa – Pupus
  87. Bob Marley - Turn Your Lights Down Low
  88. Dimmu Borgir - Mourning Palace
  89. Gigiel - Penasaran
  90. Cake - I Will Survive
  91. Duran Duran - Ordinary World
  92. Beatles – Help
  93. Dragonforce - Valley of the Damned
  94. Helloween - I Want Out
  95. B'z - Beautiful Life
  96. Cradle Of Filth - Her Ghost In The Fog
  97. Black Sabbath – War Pi9
  98. Eagles - Hotel California
  99. Red Hot Chili Peppers - Under The Bridge
  100. Avenged Sevenfold - Dear God
Band Langsuyr tetap menduduki tangga teratas dari dulu dan kini. Akan datang belum tentu lagi. Sebabnya? Ketukan dram yang 'very fast variety' dan gitar yang asyik...! Suara? Perkara kedua.

Friday, October 8, 2010

Sesi Jamming dan Battle Of The Band

Masa zaman belajar dulu, menjadi satu ketagihan bagi aku dan kengkawan untuk jamming di Shah Alam. Kitorang main lagu mudah2 ajer. Antara lagu2 yang selalu dimainkan :

Muse - Time Is Running Out, Plug In Baby, New Born
Pretty Ugly - Bidadari
Green Day - Basket Case, When I Come Around
Shizuka - Redline 95
Butterfingers - Cuai, Faculties Of Mind, Girl Friday
OAG - 60's TV
Silverchair - Suicidal Dreams, Anthem For The Year 2000
Dewa - Pupus, Risalah Hati

Port jamming : 1. Studio Ratlab, Sharul (Love Me Butch)
                       2. Studio Seksyen 7, Shah Alam.
                       3. Studio Plaza Alam Sentral, Shah Alam.


video
Sesi jamming ni telah dirakam pada tahun 2004. Kamera HP zaman tu 1.3megapixel ajer. So bunyi ngan sound jadi hampeh.

Pertandingan Battle Of The Band yang berlansung di tahun akhir pengajian aku berlansung dengan best sekali. Sekita 1000 pelajar dari Unisel dan UiTM membanjiri dewan utama Unisel. Sound pun okay. 

Tiket masuk panggung (dewan) RM2 sekepala. Okay lah tu. Sebanyak 12 band yang masuk pertandingan ni.

Band aku Italian Basta (tah aku tak tau apa makna dia, mungkin sejenis makanan rugi masyarakat Itali) telah memilih lagu dari Silverchair - Suicidal Dreams untuk dipertaruhkan. Risau jugak ngan tajuk lagu tu masa mula2 nak register dulu sebab ada unsur2 ganaz (kill3..die3..). 

Sepatutnya setiap band main 2 lagu. Tah pasal apa tah last2 minit penganjur melimitkan hanya 1 lagu sahaja. Yeahh... 1Malaysia..! Sepatutnya band aku main jugak lagu Pearl Jam - Soldier Of Love. Agak simple lagu tuh. 

Line up Italian Basta :
1. Shahir - Bass
2. Fakruzzaman - Vokal
3. Usop - Drum (Ismail pun tidak ketinggalan)
4. Daus - Gitar
5. Arip - Gitar

Result pertandingan - Aku agak musykil kerana pihak penganjur buat keputusan untuk menyiarkannya pada hari lain. Band aku tah dapat no.berapa tah. Nombor 3 atau 4 atau 5. Band borneo jadi juara tahun tu


video

**Adoi...aku kat hujung belah kiri sekali. Nape la organizer set gadjet jauh ke sana.