Wednesday, December 21, 2011

KUMPULAN SLIPKNOT

Salam.
Kepada peminat muzik Slipknot, ni dia aku paparkan sedikit sebanyak cerita mengenai mereka.

Slipknot merupakan band metal Amerika dari Des Moines, Iowa. Ditubuhkan pada tahun 1995. Kumpulan itu telah diasaskan oleh percussionist (Shawn Crahan) dan Bassist (Paul Gray). Band ini dibarisi oleh :


Ahli Kumpulan
Berita terbaru, kematian Paul Gray pada 24 Mei 2010. Tempatnya diganti oleh Donnie Steele.


Pada pengamatan aku, band yang mempengaruhi muzik mereka ialah Fear Factory dan Godflesh (ada sedikit Slayer).


Slipknot terkenal dengan imej yang menarik, gaya muzik agresif dan bertenaga serta menunjukkan persembahan penuh huru-hara. Pasti ada headbanging dan stage diving.
Band ini terkenal dengan imej yang menarik perhatian kerana ahli-ahli memakai pakaian seragam, mempunyai topeng yang unik dan mempunyai nama samaran bernombor.


Band Slipknot tanpa topeng

Album
  • Slipknot: Double Platinum (February 2001)
  • Iowa: Platinum (October 2002)
  • Vol. 3: (The Subliminal Verses): Platinum (February 2005)
  • 9.0: Live: Gold (December 2005)
  • All Hope Is Gone: Platinum (August 2010)


Video and DVD
  • Welcome to Our Neighborhood: Platinum (February 2000)
  • Disasterpieces: Quadruple Platinum (November 2005)
  • Voliminal: Inside the Nine: Platinum (February 2007)
  • (sic)nesses: Platinum (November 2010)


Nota Kaki : Aku tau ada dikalangan korang nak copy and paste artikel di atas. Jangan lupa letakkan link blog aku sebagai kredit.

Wednesday, December 14, 2011

MUZIK DAN FESYEN

Muzik dan fesyen tidak dapat dipisahkan. 
Lihat saja pakaian budak-budak muda di pusat membeli belah atau di gig.
Sebolehnya mereka akan berpakaian mengikut tema genre muzik yang dipersembahkan. 
Pernah aku tengok di satu tempat, orang yang sama....
Bila zaman skinhead menular..dia pakai kasut DOCMART, tali pinggang ada paku, kepala botak, buku lima mesti bawak..kot nak gaduh, anytime. Hari-hari dengar lagu ACAB.
Habis zaman tu..lain zaman pulak menjelma.
Bila di gig metal, dia pakai semua hitam atas bawah, siap bercelak.
Bila berada di gig indie, gaya rambut pun berubah...mula sikat tepi dan berkaca mata. Poser..
Terpulanglah..sendiri punya duit..sendiri punya pakaian. Haha.

Berikut aku kongsikan beberapa genre muzik dan fesyennya sekali. 
Harap korang dapat pendedahan dan relatekanya dengan fesyen yang dipakai oleh anak muda sekarang.

Reggae

Rock Kapak

Black Metal

Grunge

Glam Rock

Hip Hop

Metal

Pop Yeh Yeh

Indie

Nasyid

Oi + Skinhead

Ska

Dan yang terakhir....

Kumpulan Budak Kacamata
(Kohkohkoh)

Nota kaki : Jangan jadi poser.

Tuesday, December 13, 2011

PEKELILING PERKHIDMATAN BIL. 13 TAHUN 2011


Deskripsi : Pelaksanaan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam Bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Persekutuan
Berkuatkuasa : 1 januari 2012



Pekeliling tersebut disediakan khas untuk penjawat awam di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (PP.13. 2011 - Pendidikan). Anda boleh memuat turun dengan klik pada pautan berwarna biru di atas.

Nota Kaki : Lampiran di atas adalah Pekeliling Perkhidmatan Bil.13 2011 yang rasmi. Dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam. 

Saturday, December 10, 2011

Peperiksaan Awam dan Cikgu Helmi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Bila hujung tahun, peperiksaan PMR dan SPM pun menjengah. Aku ditugaskan menjadi Timbalan Ketua Pengawas (TKP) bagi kedua-dua peperiksaan awam tersebut.
  1. PMR - SMK Tronoh.
  2. SPM - SMK Toh Indera Wangsa Ahmad (TIWA), Batu Gajah.
Jadi TKP ni macam ketua pengawas, perlu ada di pusat peperiksaan sepanjang masa.
Tapi yang bestnya, boleh claim. Huhu.. Tak sampai 2 bulan, duit masuk akaun.

Semasa jaga SPM di SMK TIWA, aku terserempak dengan cikgu Helmi (kebetulan dia jadi guru bertugas). Dia ni dulu mengajar satu sekolah dengan aku di Tg.Tualang. Tapi bertahan 3 hari sahaja sebelum ditukarkan atas sebab kesihatan yang memerlukannya berulang dekat dengan rumah. Bujang lagi. Sape yang berminat dengan beliau, korang boleh PM aku.

Semasa berkhidmat satu sekolah dengan aku, peha kanan cikgu Helmi patah disebabkan naik turun tangga sewaktu menuju ke kelas. Kejadian tersebut berlaku pada hari Rabu (hari ke-3 beliau berkhidmat).
Kasihan beb.
Kebetulan minggu tu aku bertugas, aku yang hantar dia pulang ke rumah di Kampung Sentang dengan menggunakan kereta cikgu Sabural. Aku berulang ke sekolah naik motor.
Dia ni peminat tegar pasukan bola sepak Perak. Naik turun stadium ipoh tu pada dia...selamba ajer.

Nota Kaki : Perlu jadi sahabat baik sepanjang masa.

Thursday, December 8, 2011

XFM’s Top 100 Songs (UK)

XFM adalah sebuah stesen radio swasta berpengkalan di UK.
Operasi musik radio ini berorientasikan alternatif + indie.
Mungkin stesen radio swasta XFM yang berpengkalan di Malaysia (Frekuensi 98.9 - Perak) mengikut acuan stesen di UK ini.

Berikut adalah senarai lagu sepanjang zaman yang disenaraikan berdasarkan kepada :

  • Permintaan pendengar dalam setahun (2009-2010)
  • Saranan DJ radio berkenaan
  • Selebriti dan pejuang muzik rock (Band Rock Antarabangsa)

So..Jom layan...

  1. John Lennon…Imagine (1971)
  2. The Beatles…Hey Jude (1968)
  3. Nirvana…Smells Like Teen Spirit (1991)
  4. Oasis…Wonderwall (1995)
  5. The Verve…Bittersweet Symphony (1997)
  6. R.E.M….Losing My Religion (1991)
  7. Oasis…Don’t Look Back in Anger (1996)
  8. The Kinks…Waterloo Sunset (1967)
  9. Pulp…Common People (1995)
  10. U2…One (1992)
  11. Oasis…Live Forever (1994)
  12. The Rolling Stones…(I Can’t Get No) Satisfaction (1965)
  13. The Beatles…Strawberry Fields Forever (1967)
  14. The Beatles…Let It Be (1970)
  15. R.E.M….Everybody Hurts (1993)
  16. Joy Division…Love Will Tear Us Apart (1980)
  17. The Undertones…Teenage Kicks (1978)
  18. Radiohead…Creep (1993)
  19. David Bowie…Heroes (1977)
  20. The Jimi Hendrix Experience…All Along the Watchtower (1968)
  21. U2…With or Without You (1987)
  22. New Order…Blue Monday (1983)
  23. The Who…My Generation (1965)
  24. David Bowie…Space Oddity (1969)
  25. The Stone Roses…Fools Gold (1989)
  26. The Smiths…How Soon Is Now? (1985)
  27. Massive Attack…Unfinished Sympathy (1991)
  28. The Sex Pistols…Anarchy in the U.K. (1976)
  29. David Bowie…Life on Mars? (1973)
  30. The Verve…The Drugs Don’t Work (1997)
  31. The Jam…Going Underground (1980)
  32. The Smiths…This Charming Man (1983)
  33. Guns N’ Roses…Sweet Child O’ Mine (1988)
  34. The La’s…There She Goes (1989)
  35. The Clash…London Calling (1979)
  36. Blur…Song 2 (1997)
  37. The Jimi Hendrix Experience…Voodoo Chile (Slight Return) (1968)
  38. The Stone Roses…I Am the Resurrection (1989)
  39. Oasis…Champagne Supernova (1996)
  40. Red Hot Chili Peppers…Under the Bridge (1992)
  41. The Rolling Stones…Jumpin’ Jack Flash (1968)
  42. Coldplay…Yellow (2000)
  43. The Rolling Stones…Paint It, Black (1966)
  44. The Jam…A Town Called Malice (1982)
  45. The Kinks…Lola (1970)
  46. Pink Floyd…Wish You Were Here (1975)
  47. The Kinks…You Really Got Me (1964)
  48. Radiohead…Paranoid Android (1997)
  49. The Sex Pistols…God Save the Queen (1977)
  50. Radiohead…Fake Plastic Trees (1995)
  51. Manic Street Preachers…Motorcycle Emptiness (1992)
  52. Underworld…Born Slippy (1995)
  53. The Doors…Light My Fire (1967)
  54. U2…Where the Streets Have No Name (1987)
  55. Lou Reed…Walk on the Wild Side (1973)
  56. The Specials…Ghost Town (1981)
  57. The Rolling Stones…Sympathy for the Devil (1968)
  58. The Jam…That’s Entertainment (1981)
  59. The Rolling Stones…Honky Tonk Women (1969)
  60. Manic Street Preachers…A Design for Life (1996)
  61. Paul Weller…Wild Wood (1993)
  62. Green Day…Good Riddance (Time of Your Life) (1997)
  63. Pink Floyd…Comfortably Numb (1979)
  64. Oasis…Supersonic (1994)
  65. The Killers…Mr. Brightside (2004)
  66. The Buzzcocks…Ever Fallen in Love (1978)
  67. The Who…Won’t Get Fooled Again (1971)
  68. James…Sit Down (1991)
  69. The Strokes…Last Nite (2001)
  70. The Smiths…There Is a Light That Never Goes Out (1986)
  71. Radiohead…Street Spirit (Fade Out) (1996)
  72. Radiohead…Karma Police (1997)
  73. The Who…Substitute (1996)
  74. The Prodigy…Firestarter (1996)
  75. Manic Street Preachers…If You Tolerate This Your Children Will Be Next (1998)
  76. The Rolling Stones…Brown Sugar (1971)
  77. The Rolling Stones…Gimme Shelter (1969)
  78. Depeche Mode…Enjoy the Silence (1990)
  79. U2…I Still Haven’t Found What I’m Looking For (1987)
  80. Oasis…Some Might Say (1995)
  81. The Jimi Hendrix Experience…Hey Joe (1966)
  82. Primal Scream…Loaded (1990)
  83. Blur…Parklife (1994)
  84. The Clash…White Man in Hammersmith Palais (1978)
  85. Oasis…Whatever (1994)
  86. Green Day…Basket Case (1994)
  87. The Killers…All These Things That I’ve Done (2004)
  88. The Rolling Stones…Get Off of My Cloud (1965)
  89. Oasis…Cigarettes and Alcohol (1994)
  90. David Bowie…Starman (1972)
  91. The Beatles…Day Tripper (1965)
  92. Blur…Girls and Boys (1994)
  93. Snow Patrol…Run (2004)
  94. The Beatles…Eleanor Rigby (1966)
  95. Coldplay…The Scientist (2002)
  96. Led Zeppelin…Whole Lotta Love (1969)
  97. The Jam…Down in the Tube Station at Midnight (1978)
  98. New Order…True Faith (1987)
  99. Run-D.M.C. with Aerosmith’s Steven Tyler & Joe Perry…Walk This Way (1986)
  100. John Lennon…Instant Karma (We All Shine On) (1970)
Cukuplah 100 lagu di atas. Sebenarnya ada versi 1000 lagu. Itu mungkin akan aku paparkan dimasa akan datang. Atau korang boleh cari sendiri.
Maaf lambat update blog. Kohkoh.

Nota kaki : Diharapkan dengan senarai lagu yang dipaparkan dapat menambahkan lagi koleksi lagu dan genre yang korang dengar.