Thursday, August 4, 2011

TEKKEN

Kenangan bermain game di Kompleks Yik Foong (Ipoh) sangat mengujakan aku. Dulu tatkala aku dapat peluang ke Ipoh naik bas dengan gang Bemban, berkobar-kobar di dada disaat memikirkan karakter apa yang harus dimainkan dan teknik apakah yang perlu dibuat.

Mula berjinak-jinak main game di Yik Foong ni seawal tingkatan 2 (1995). Masa tu token tak pakai lagi. Satu game RM0.20 sen ajer. Pergh...murah tu. Boleh main sampai lebam.
Masa tu main game lagi kenyang rasanya dari makan sepinggan nasi atau semangkuk ABC di TKK (Taman Kanak-Kanak di belakang Kamdar).

Antara game yang menjadi kegilaan aku masa tu ialah Tekken. Masa tu Tekken 2. Kira habis dasatlah grafik 3D nya pada zaman tu berbanding game-game yang lain.
Sesiapa pemain tegar game pada zaman tu hingga sekarang pasti menyokong statement di atas.
Karakter yang paling aku minat sampai sekarang ialah KING dan PAUL.



Tekken meliputi pelbagai seni mempertahankan diri seperti :

Karate:             Heihachi Mishima, Kazuya Mishima, Jin Kazama
Kung Fu:          Lei Wulong, Ling Xiaoyu, Julia Chang, Feng Wei, Wang Jinrei
Tae Kwon Do: Hwoarang, Baek Doo San
Tinju:               Steve Fox
Kick Boxing:    Bryan Fury, Bruce Irvin
Gusti:               King I, King II, Armor King
Vale Tudo:       Craig Marduk
Capoeira:         Eddy Gordo, Christie Montiero
Aikido:             Nina Williams, Anna Williams, Asuka Kazama
Judo:                Paul Phoenix
Jeet Kune Do:  Marshall Law, Forest Law
Sumo:              Ganryu
Ninjitsu:           Yoshimitsu, Kunimitsu, Raven


Tak macam Street Fighter (abuugit), pertarungannya lebih jantan di mana pemain berlawan rapat dengan badan musuh. Karakter King contohnya boleh menangkap musuh dan menghentaknya tanpa henti. Selagi betul butang kombo yang ditekan. Betul2 macam wrestler dalam wrestling. Yeehaa..!
Tekken 5 ada terdapat di Pasaraya Jusco. Sekali main RM1.00. Mahal. Sape tak terrer pasti rugi. Yang terrer akan main sampai jumpa BOS. Ada "Here come a new challenger" pun takde hal punya. Tak gentar.

Antara karater utama :

Versi terkini adalah Tekken 5 (Tekken 6 dalam proses). Banyak karakter baru. Tapi apakan daya hanya boleh main di Playstation 3 dan XBOX 360 sahaja. Telan ayor lior je chor..
Diharapkan dimasa akan datang aku dapat main game Tekken ni semula. Gian beb.