Tuesday, August 25, 2015

JIWA MERDEKA

Jiwa Merdeka (SMKA Kuala Selangor)

Video di atas dihasilkan pada tahun 2008 di SMKA Kuala Selangor.
Seramai 3 orang guru praktikum (Universiti Pendidikan Sultan Idris) bertungkus lumus nak hasilkan video ni yang akhirnya disaksikan oleh seluruh warga SMKKS di dewan sekolah.
Kami bertiga : Arif, Abbas dan Hezry.
Video ni dihasilkan secara santai dan menghiburkan tetapi sarat dengan mesej.
Kami dapat kerjasama dari seluruh warga sekolah di mana video ini dijayakan bersama oleh pelajar dari Tingkatan 2 hingga Tingkatan 5.
Pagi, petang, siang dan malam tak kira waktu, kami menjejak pelajar untuk mendapatkan reaksi mereka.
Ada pelajar yang buat lakonan gangster, baca sajak, berpantun dan berdialog.
Tak sangka, aku ingatkan pelajar aliran agama ni skema, ropanya ada bakat terpendam.

Usia video ni dah 7 tahun, Ramai antara pelajar yang menyumbang bakat dalam rakaman video ni dah bekerja. Dan ada jugak yang sambung belajar di Mesir barangkali.

Saturday, August 22, 2015

MINIATURE JENTOLAK

Lokasi : Manjung, Perak.
Masa : 12.30 tengah hari.
HP : Sony Xperia Z1
Aplikasi : Snapseed
  1. Gambar di atas diambil pada pukul 12.30 tengah hari.
  2. Cahaya yang cukup mampu membuatkan objek menjadi lebih "sharp".
  3. Cahaya yang samar2 menjadikan imej kelihatan blur dan "pecah".

Friday, August 21, 2015

KASHYYYK TROOPER DI PADANG SEKOLAH

Lokasi : Parking kereta, SMK Dato' Bendahara CM Yusuf
Lego Minifigure : Kashyyyk Trooper
HP : Sony Xperia
Applikasi : Snapseed


  1. Gambar di atas dipetik dari filem Star Wars : The Revenge of the Sith (2005).
  2. Dalam filem ini, dua clone troopers telah diarahkan untuk membunuh Master Yoda sebagai menurut perintah untuk menghapuskan golongan Jedi.