Saturday, October 17, 2015

RIFF GITAR TERBAIK (PANDANGAN PERIBADI)

Secara peribadi,
Aku suka dengar muzik yang guitar worknya cantik, ketukan dramnya yang pelbagai tapi kena pada tempatnya dan bunyian base yang berbunga-bunga.
Post kali ni aku nak kongsikan beberapa buah lagu yang riff gitarnya hebat dan tak jemu didengar.
Aku cuma listkan 11 buah lagu, sebenarnya ada banyak lagi. Mungkin lain masa aku kaji dan dedahkan.
Riff tu apa? Aku bukan budak belajar muzik, dari pendengaran peribadi riff gitar itu adalah rhytm yang berupa melodi.
Sejauh mana seseorang pemain gitar itu kreatif mencipta melodi? Mungkin datangnya dari pengaruh lagu-lagu dari band yang diminatinya.
Riff yang dihasilkan boleh jadi mudah dan bersahaja, tapi boleh melekat di minda sampai ke tua.
Contohnya lagu-lagu era 80-an, melodinya simple tapi catchy. 
Berikut adalah senarai lagu dengan riff gitar terbaik (mengikut ranking) :

1. Iron Maiden - Rime of the Ancient Mariners
 

 2. Black Sabbath - War Pig

3. Sepultura - Territory
 

4. Megadeth - Symphony Of Destruction

5. Rage Against The Machine - Killing In The Name

6. Slipknot - The Blister Exists

 7. ACDC - Dirty Deeds Done Dirt Cheap

 8. Rage Against The Machine - Take The Power Back

 9. Black Sabbath - Dear Father

 10. Sodom - Remember The Fallen

11. Pantera - Walk

5 comments:

  1. Tolak slipknot,yg lain semua best riffnya..heheh

    ReplyDelete
  2. waw hebat2.., nombor 1 - 4 tu memang la dari zaman sekolah budak2 dulu. tapi Toni Iommi memang terterterterbaik la kan. Aku speku ni tetiba Black Sabbath final The End pasal mungkin Toni Iommi nye keadaan makin uzur kot.

    ReplyDelete
  3. Terbaik bro, curik2 masa dengar balik lagu2 nostalgia.
    Riff gitar ni penting sebagai daya penarik selepas arrangement lagu.

    ReplyDelete
  4. Sebenarnya terlupa letak 1 lagu ni, boleh terdelete tanpa sedar.
    Lagu Pantera - Walk

    ReplyDelete